14 jaanuar 2012

Türil tähistati Vabadussõjas võidelnute mälestuspäeva

Pühad ja tähtpäevad on osa rahva ajaloolisest mälust. Pühadel ja tähtpäevadel meenutame ja räägime lähemas või kaugemas minevikus toimunud olulistest sündmustest ja väärtustest meie elus: omariikluse loomisest, võitlusest vabaduse eest, pereväärtustest ja demokraatia tähtsusest.
3. jaanuaril on Vabadussõjas võidelnute mälestuspäev.  Vabadussõjas võidelnute mälestuspäev on ka lipupäev. Lipu heiskamisega väljendame austust, rõõmu ja kurbust. Eesti lipu all on toimunud eestlaste rahvuslik ärkamine, omariikluse loomine ja edendamine.
Vabadussõjas võidelnute mälestuspäeva tähistatakse, et austada Eesti iseseisvuse eest võidelnuid. Vabadussõda algas 28. novembril 1918. aastal, mil Nõukogude Vene väed tungisid üle Narva jõe ning hõivasid 1919. aasta alguseks märkimisväärse osa Eesti territooriumist. Loomisel olev Eesti armee, mida toetasid Soome ja mitme teise maa vabatahtlikud, suutis vastase rünnakud peatada ja tagasi tõrjuda. Alates 1919. aasta märtsist oli peaaegu kogu Eesti territoorium taas Eesti Vabariigi kontrolli all. Punaarmee ei suutnud murda meie armee ja rahva vastupanu.
3. jaanuaril möödus 92 aastat igatsetud relvarahu algusest. Relvad vaikisid 3. jaanuaril 1920. aastal kell 10.30, mil jõustus Eesti ja Nõukogude Venemaa vahel 31. detsembril 1919. aastal sõlmitud vaherahu. Vabadussõja ohvrite hinnaga kindlustasime endale püsimajäämise. Eesti kaotas sõjas 6275 inimest, neist 3588 otseses lahingutegevuses.
Relvarahu mälestushetke taastas üldrahvalikuna Eesti Muinsuskaitse Selts 1990. aastal. Sestsaadik on mälestushetke peetud igal aastal. Vabadussõjas võidelnute mälestuspäeval on süüdatud mälestusküünlad kõikide Vabadussõja ausammaste juures. Igal aastal seisatavad inimesed  kirikukellade helina saatel, et anda au nendele, kelle ohvrimeelsus tegi võimalikuks meie oma riigi sünni.
3. jaanuaril kell 10.30 helisesid Türi Püha Martini kiriku kellad, Vabadussõjas võidelnute mälestuseks asetati lilli Türi Kesklinna kalmistul Vabadussõja mälestusmärgi jalamile. Mälestuspalve pidas EELK Türi koguduse õpetaja Andres Tšumakov.