16 oktoober 2011

Riigikogu liikmete palgast

Tegelikult tahtsin ikka rääkida õpetajate palgast. Aastaid on räägitud õpetajate peatselt saabuvast palgatõusust, kuid tegelikkuses midagi muutunud ei ole. Ebameeldiva uudisena jõudis meieni teade hoopis Riigikogu liikmete palgatõusust (246 eurot). Paljud Riigikogu liikmed on teatanud, et on sunnitud selle raha vastu võtma, sest Riigikogu eelmine koosseis on nii otsustanud. Vaatame nüüd eelmise ja praeguse Riigikogu liikmete nimekirja. Tuleb välja, et otsus Riigikogu liikmete palga tõstmise kohta on tehtud inimeste poolt, kes ka praegu Riigikogus otsuseid vastu võtavad. Mina küll ei usu, et näiteks Kaia Iva ei teadnud, mille poolt ta hääletas. Mõistlik oleks valijate (sealhulgas õpetajate) ees vabandada, veel parem oleks Riigikogu liikme kohast loobuda. Tahaks Järva Teatajast lugeda artikleid, mis aitavad selgitada tehtud poliitilisi valikuid, mitte aga artikleid, mis määrivad valijatele järjekordselt mett moka  peale.
Kui ma õigesti mäletan, saab Riigikogu lihtliige neljakordset  Eesti keskmist palka. Komisjonide (11 alalist komisjoni) ja fraktsioonide (4 fraktsiooni) aseesimehed 4,5 kordset ning esimehed 5 kordset Eesti keskmist palka. Siia lisandub tööga seotud kulu 30% ulatuses Riigikogu liikme ametipalgast.
Kui see raha oleks eraldatud õpetajatele, oleks selle arvelt saanud tõsta vähemalt tuhande nooremõpetaja palka 5% võrra. Nooremõpetaja palk on 608,18 eurot kuus ning igaüks saab vastavad arvutused ise teha. Kahjuks Kaia Iva sellest ei kirjuta. Eks need otsused (õpetajate palga asemel Riigikogu liikmete palga tõstmine) on erakonnas eelnevalt läbi arutatud ning heaks kiidetud erakonna liikmete (sealhulgas Türi IRLi liikmete) poolt. Aus oleks seda ka tunnistada. 
Mida tahaks lehest veel lugeda? Haridusminister räägib koolivõrgu korrastamise vajadusest ning omavalitsuste ebaefektiivsest majandamisest, mis ei võimalda õpetajate palka tõsta. Kohtumisel maakonna haridustöötajatega oli minu teada juttu ka tasuta koolilõunast (kas ikka kõik lapsed peavad saama tasuta koolilõunat). Saan aru, et IRL on need küsimused enda jaoks põhjalikult selgeks teinud. Kuid miks ei selgita tehtud poliitilisi valikuid kohalikud IRLi liikmed. Ilmselt on meeldivam edastada positiivseid uudised (emapension, hasartmängumaksu arvelt antud toetused, jne). Kaia Ivast poliitikuna ja IRLi käitumisest saan aru, aga Järva Teataja käitumine jääb arusaamatuks. Aga see on eraldi jutt.