19 oktoober 2011

Riigikogu liikme palgast II

Sain eile suure au osaliseks. Mulle helistas Tiit Reinberg isiklikult. Ilmselt leidis ta ajalehes avaldamiseks teema, mis tema hinnangul aitab kaasa kohalike omavalitsuste ja maakonna arengule. Vähemalt sain tema jutust nii aru. Tänaseni olen pidanud mõistlikumaks lugeda pigem Õhtulehte, kui Tiit Reinbergi artikleid. Kuid lootus sureb viimasena. Tuttavad on mind korduvalt hoiatanud, et ajakirjanikuga tuleb hästi läbi saada, pidavat muidu kätte maksma. Olen alati arvanud, et ajakirjanik jääb erapooletuks ka siis, kui ta kirjutab tema jaoks ebameeldivatest inimestest, või probleemidest (tegevustest), mis ei lähe kokku tema enda tõekspidamiste ja seisukohtadega. Kui see on teisiti, siis ei ole kindlasti tegemist ajakirjanikuga. Kuid nii nagu muutub elu meie ümber, võivad muutuda ka inimesed. Tegelikult tahaks teada, mis Tiit Reinbergi Türil häirib. On selleks Türi Rahvaleht, mis arvatavasti on vähendanud Järva Teataja tellijate arvu ja reklaamiraha laekumist, või miski muu.
Nüüd siis Riigikogu liikmete palgast. Nimelt väitis Tiit Reinberg, et Kaia Iva oli ainuke kes seadusele (mille alusel Riigikogu liikmete palk suureneb) vastu hääletas. Tegemist on ilmselt kõrgemate riigiteenijate ametipalkade seadusega, mille algatajaks oli teiste hulgas oli ka IRL. Kaia Iva tõesti selle seaduse vastuvõtmise poolt ei hääletanud. Kahjuks ei õnnestunud lugeda ka ühtegi põhjust, miks ta vastu oli. Ei leidnud ka ühtegi tema poolt koostatud seaduse muudatusettepanekut. Minu hinnangul on kõige hullem, kui Riigikogu liikmel oma seisukoht puudub, või ta ei julge seda avaldada (sellest kirjutada).
Lugeda tasub ka 2011. aasta riigieelarve seadust, kus sätestati, et kuni 2011. aasta 31. detsembrini on Riigikogu liikme palk Eesti keskmise palga ning Riigikogu liikme staatuse seaduse §-s 29 sätestatud vastava koefitsiendi (lugege seadust, enamus koefitsiente tõin välja ka eelmises loos) korrutis, kuid mitte suurem kui 2009. aasta neljanda kvartali Eesti keskmise palga (minu teada 783 eurot) ning Riigikogu liikme staatuse seaduse §-s 29 sätestatud vastava koefitsiendi korrutis. Selle seaduse vastuvõtmise poolt oli ka Kaia Iva. Tegelikult oli ju seaduse vastuvõtmisel teada, et riigieelarvest palka saavate inimeste töötasu lähematel aastatel ei suurene. Järelikult oleks olnud mõistlik (aus) 2011. aasta riigieelarve seadusega (või mõne teise seadusega) külmutada Riigikogu liikmete palk pikemaks ajaks (mitte ainult 2011. aasta lõpuni). Usun, et arutati erinevaid variante. Kuid täna oleme olukorras, kus palk tõuseb ainult Riigikogu liikmetel, kahjuks mitte teistel (õpetajatel, päästjatel, jne) riigieelarvest palka saavatel inimestel.